Huh?! Wie?! Jaime Hayon natuurlijk!

Vandaag ben ik met de rest van mijn klas (interieur adviseur) naar het Groninger Museum geweest. Daar was een tentoonstelling van Jaime Hayon te zien. Huh? Wie? Ja,  ik moet heel eerlijk bekennen dat ik ook nog nooit van die kerel had gehoord. Maar vandaag werd dat veranderd. Design is vaak onpraktisch en een tikkeltje apart. Jaime Hayon houdt er rekening mee dat design zowel praktisch als apart moet zijn. Bijzonder? Hij is misschien niet mijn favoriete artiest, maar zijn werk is absoluut bijzonder.

Jaime Hayon Christal Candy

Op de afbeelding hierboven zie je zijn ontwerpen voor een kristallen vazen lijn: Chrystal Candy. Hayon heeft inspiratie genomen uit groente en fruit. Zo zie je in bepaalde vazen bijvoorbeeld de vorm van een ananas of een aubergine terug. Ook combineert hij kristal met bijvoorbeeld koper (door de weerkaatsing van licht lijkt het net alsof er licht uit de vaas zelf komt) en keramiek. Misschien niet helemaal jouw ding, maar wel leuk om eens te bekijken.

Jaime Hayon Cactus

 

Iets wat ook erg de aandacht trok waren deze sculpturen die je hierboven ziet. Ze zijn geïnspireerd op de cactus en deden mij denken aan een soort bizarre kerstboom of kapstok. Al zou ik je het afraden om ook maar iets aan de ‘takken’  te hangen aangezien de cactussen van porselein zijn gemaakt. Ze lijken misschien klein op de foto, maar geloof me: ze zijn echt heel (heel) erg groot.

Jaime Hayon Schaakspel

Tot slot mijn favoriete ontwerp van de tentoonstelling: het schaakspel. De stukken die je zie zijn minstens twee meter hoog en eveneens gemaakt van keramiek. Het schaakspel is in opdracht van een design festival in Engeland gemaakt. Hayon (hij is zelf van Spaanse afkomst) dacht na over zijn relatie met Engeland. Toen dacht hij na over de slag bij Trafalgar (zoals te zien is op de afbeelding hierboven stond het schaakspel tentoongesteld op Trafalgar Square) waar de Spanjaarden van de Engelsen verloren. Met dit schaakspel feliciteert hij de Engelsen met hun winnende strategie. Het is werkelijk prachtig om in het echt te zien.

 

Wil je meer weten over Jaime Hayon? Kijk dan even op http://www.hayonstudio.com

 

Tentoonstellingen in het Groninger Museum kunnen variëren. Kijk voor meer info op http://www.groningermuseum.nl

 

 

Advertenties

One thought on “Huh?! Wie?! Jaime Hayon natuurlijk!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s